Já si trošku zase zareju
Ad 1 - Když chceš, odinstaluješ snadno Firefox a není problém co jiného použiješ, Explorer smazat snad ani moc oficiálně nejde a třeba takový windows update Explorer vyžaduje, protože funguje pouze na ActiveX, rozšířené to open technologii
.
Ad 2 - Není to úplně přesné. ATi třeba postupně dodává specifikace na svoje GPU komunitě a v současnosti jsou známé HW specifikace i nejnovějších GPU. Ovladač ovšem zatím nedosahuje kvalit proprietárního řešení (které také má mezery
), bude to chtít čas. A klobouk dolů před lidma, kteří přesto, že výrobce na to s*re a nejlépe jim ještě hází klacky pod nohy přesto spáchají kvalitní ovladače, jedno k čemu. Nvidia spoléhá pouze sama na sebe a již dlouho dodává velice kvalitní linuxové ovladače, funkčně srovnatelné s windows, bohužel však uzavřené, což ji může poškodit v případě kvalitních GPL kompatibilních ovladačů pouze pro ATi. To umožní integraci 3D akcelerace do jádra a odpadne instalace ovladače a je možno vytvořit 3D akcelerovanou GPL kompatibilní distribuci, např. pro netbook a podobná zařízení.
Ad 3 -
Démon nebo služba - jako začínající uživatel budu houby vědět co je démon upomínek i služba upomínek.
Ad nastavení 2 monitoru. Chybička se vloudila
Přesto jsem se svým notebookem odprezentoval obhajobu disertačky na externí monitor, takže to že v KDE 4.2 nefunguje nastavovací kolonka neznamená že nefunguje externí monitor a jsem živý důkaz že to jde. ATi ovládací centrum mi navíc funguje dobře.
Co se té lokalizace týká, Mandrivu 2009 jsem neviděl takže to tak klidně může být, ale třeba Kubuntu příliš problémů s lokalizací grafické části systému nemá a valná většina programů je česky. Mě osobně angličtina nevadí a možná ji i vyhledávám - nemusím si pořád zvykat na jiné popisky a správa systému se děje univerzálně anglicky
. Windows jsou na rozdíl od Kubuntu placené a tak je lokalizace "v ceně". Své o tom ví lidé pracující např. s excelem různých jazykových mutací, kdy se příkazy mezi sebou liší a makro z jednoho excelu nefunguje v druhé jazykové mutaci. Také stáhnutí "špatné" jazykové mutace u win systémových updatů = jejich nepoužitelnost.
Co se skinů a vzhledu týká - mě zase u windows vyhovuje vzhled win XP v režimu všechny efekty vypnuté a vzhled KDE 2. Podobné je to při přechodu XP na rozhraní Visty - počáteční chaos ale všechno je o zvyku. V případě nespokojenosti s KDE 4.2 lze také nainstalovat svou oblíbenou verzi KDE jak už bylo zmíněno. KDE 4 je zatím ve vývoji a skutečně ještě není tak odladěné jako verze KDE 3.5.X. Ale rychle se vyvíjí - viděl jsem verze 4.0 i 4.1 a rozdíl je opravdu velký. Za čas KDE 4.X také dospěje. Např. až v současné době vývojáři vytvořili tzv. Plasmoid (grafický znázorňovač pro dialogová okna) pro nově napsaný knetworkmanager (nastavovač sítě), který v současnosti má KDE 4.2 "vypůjčené" z GNOME. Je tu flexibilita, dá se to vyměnit když to nevyhovuje nebo schází.