Tak musim uznat ze Humanovo reseni se mi jevi jako idealni. Urcite bych sel do desky s moznosti vice ramky dle hesla cim vic ram tim vic adidas. Ohledne RAID trochu jsem to probral se zbehlejsimi kolegy na obede a dosli sme k podobnemu zaveru neni dulezite co dokaze radic ale faktem je ze to bude hodne o tom co zvladne file system. A tim se dostavam k systemovemu reseni, protoze ZFS se nabizi jako idealni file system (uz jsem o nem neco malo nastudoval na abclinuxu a vidim v nem co se funkce tyka jen sama pozitiva) ktery, ale ma jednu zasadni vadu vuci Linuxum kvuli licenci nemuze byt primo soucasti jadra systemu, zvazuji proto zkusit OpenSolaris ktery ho ma jako soucast kernelu. Novych a mne neznamych operacnich systemu se nebojim (uz rok jsem novackem na zOS) a musim priznat ze s timhle zatim nemam vubec zadne zkusenosti a budu si ho muset stahnout a nainstalovat do virtualu abych se v nem trochu rozkoukal (coz doufam ze sun virtual box podporuje )
Coz mne privadi k te poznamce o mikro kernelech, souhlasim s tebou, ze pro datove uloziste to neni uplne koser napad a navic serveru na to abych si s tim mohl experimentoval je dostatek. S tim OpenSolaris to sice opet speje k experimentovani, ale tentokrat s UNIXem coz uz bych videl jako koser reseni.
Protoze momentalne planuju nakup HW nejdrive na po vanocni vyprodeje tak budu mit i dost casu abych se naucil alespon zakladni konfiguraci a mohl to rozjet hned jak koupim zelezo bez vetsich problemu. (Stejne nejaky budou - linuxari potvrdi, pri kritickych operacich plati Murphyho zakony na druhou )
AD. Grafika mam pocit ze kdyz prohrabu doma supliky tak bych mohl nejakou (jednu dve 3 mozna i vice) ne uplne nakopnutou najit, a snad prezije instalaci na vic stejne potreba nebude, alespon doufam rad bych po instalaci pocitac slozil do bedny vyndal zbytecnosti jako klavesnice mys grafika a podobne nadbytecne veci a proste ho nechal bezet